Ciasta | Przepisy fit

Fasolowe brownie – bez nabiału | CIASTA | PRZEPISY FIT

Sierpień 17, 2017

przepis na fasolowe ciasto czekoladoweHej hej :* Dzisiaj na deser fasolowe brownie Przepis jest banalnie prosty (jak każdy, który wstawiam! :D) i jedynym fit-składnikiem jest olej kokosowy. Reszta na pewno znajduje się w Waszym domu! Pierwsze pytanie, które się nasuwa – czy czuć w tym cieście fasolę?! Odpowiedź brzmi: nie! Ciasto jest bardzo miękkie, rozpływa się w ustach i świetnie smakuje. Tylko następnym razem dodam odrobinę więcej miodu i kakao, żeby wzmocnić słodki smak. Dodatkowo warto zaznaczyć, że jest to ciasto – BEZ GLUTENU, BEZ NABIAŁU I BEZ CUKRU ♥

Składniki na ciasto:

  • puszka fasoli czerwone (po odsączeniu 240 g)
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka miodu (lub więcej)
  • łyżeczka proszku do pieczenia ( ja użyłam bezglutenowego)

Składniki na fit polewę czekoladową:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka wody
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Na początku należy przepłukać fasolę letnią wodą do momentu jej całkowitego oczyszczenia z „fasolowej zupki” 😀 A potem wszystkie składniki na ciasto wsadzamy do miski i blendujemy/miksujemy aż uzyskamy gładką masę. To jest bardzo ważne, aby po upieczeniu fasola nie była wyczuwalna i ciasto się rozlatywało. Wsadzamy do blaszki i pieczemy w 180°C przez ok. 50 minut (patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe). Piekarnik ustawiamy na grzanie góra-dół.

przepis na zdrowe ciasto czekoladowe

Składniki na polewę czekoladową wsadzamy do miseczki i mieszamy 😀 Powiem Wam, że jest to najpyszniejsza polewa czekoladowa jaką w życiu jadłam. 😀 I przede wszystkim – jaka zdrowa

Po ostygnięciu ciasta polewamy i voila! Gotowe ♥

fit ciasto fasolowe przepisJeśli wypróbujecie – oznaczcie mnie na Instagramie (@recenzje_kosmetykow) :* 1/8 ciasta to zaledwie 130kcal 🙂

Buźka! ♥

Komentarze