Przepisy | Przepisy fit

Fit ciasto czekoladowe z mąką kokosową – bez cukru, bez glutenu, bez nabiału | PRZEPISY FIT

Sierpień 4, 2017

Hej hej! :* Dzisiaj dość nietypowo na blogu, bo PRZEPISOWO Kilka dni temu postanowiłam całkowicie wykluczyć ze swojej diety nabiał i zboża i cukier (choć z tym będzie najciężej) – (zgodnie z założeniami diety paleo). Brak zbóż oznacza też brak wielu rodzajów mąk – ale kokosowa jest jak najbardziej ok! I takim sposobem przedstawiam Wam pyszne ciasto czekoladowe bez cukru, bez mąki pszennej, bez glutenu, bez nabiału – zdrowe i fit! 🙂 Ciasto jest niezwykle proste i tanie!

Składniki na ciasto:

  • 4 banany
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 7 łyżek mąki kokosowej
  • 7 łyżek kakao
  • 1 łyżka miodu

Składniki na polewę:

  • 150 ml mleka kokosowego
  • 100 g czekolady 90%
  • 2 łyżki miodu (polewę zrobiłam słodziutką, bo ciasto samo w sobie słodkie nie jest)
  • odrobina ekstraktu z wanilii
  • do ozdoby – skórka pomarańczy (możecie użyć także owoców np. malin)

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować do uzyskania jednolitej masy i całkowitego rozdrobnienia bananów. Proste, nie? 😀 Piekarnik nagrzany na 180°C – piec 40 min (góra-dół).

Przygotowanie polewy:

Składniki wrzucamy do miseczki i wstawiamy na kąpiel wodną (miska do garna z gorącą wodą) – mieszamy do rozpuszczenia składników.

Czekamy aż ciasto nieco ostygnie, a polewa nie będzie za bardzo ciepła i polewamy. 🙂 Ozdabiamy skórką pomarańczy lub owocami – maliny, borówki, banany lub jakiekolwiek inne – np. Wasze ulubione 🙂

Ciasto jest pyszne, niesłodkie, ale i niegorzkie. Z lekką nutą kokosu. I przede wszystkim – jest to zdrowa rozpusta 🙂 Jeśli je wykonacie – koniecznie dajcie znać lub oznaczcie mnie na Instagramie (@recenzje_kosmetykow)

Buźka :* I dajcie znać, czy chcecie więcej przepisów :*

Komentarze